BydgoskieMarki - katalog firm lokalnych

Niepowtarzalna kuchnia pomorza

lip 15, 2021 dodane przez PrawdziwiePolskie

Czy ktokolwiek wyobraża sobie wakacje nad morzem bez skosztowania pysznej, świeżej, złowionej na tradycyjnym kutrze rybackim ryby? To jakby pojechać do Paryża i nie zobaczyć wieży Eiffla. Kuchnia pomorza skrywa w sobie wiele tradycyjnych potraw i przepisów. Dziś przedstawimy Wam kilka kluczowych pozycji kulinarnych, bez których pomorska kuchnia by nie istniała.

Jedną z topowym gdańskich potraw jest dorsz smażony na maśle podawany z kluskami. Tradycyjnie panierowana ryba przygotowywana jest na głębokim tłuszczu – Szef Kuchni w hotelu Focus Premium Gdańsk poleca użyć do tego celu masła klarowanego. Popularne są również inne, bałtyckie przysmaki, takie jak łosoś, śledź, sandacz czy flądra. Aby poczuć nadmorski klimat, z pewnością trzeba zjeść taką rybę w jednej z budek zlokalizowanych przy plażach. Swoisty klimat morza, mariny i przycumowanych grubymi linami łodzi, podkreśli intensywny aromat świeżej bądź wędzonej ryby. Również nad Motławą – jednym z głównych miejsc Gdańskiej starówki, można skorzystać z restauracji na wodzie. Liczne stateczki, przycumowane do brzegów rzeki, zapraszają Gości na świeżą rybę. Uwaga! Czasem kołysze – ostrzegamy osoby wrażliwe, bądź te cierpiące na chorobę morską. Ciekawą propozycją dla smakoszy może okazać się tu wędzony węgorz.

Warto podkreślić, że kuchnia pomorza to również liczne rodzaje zup. Jedną z pyszniejszych jest ta, przyrządzana z łososia bałtyckiego, dorsza, szyjek rakowych i warzyw. Ale Gdańsk to nie tylko same ryby. Równie smacznymi propozycjami są: zupa chlebowa, zupa grochowa oraz kartoflanka ! Czyli tradycyjna zupa ziemniaczana z dużą ilością boczku i kiełbasy.

W pomorskiej kuchni odnajdziemy również dużo dziczyzny i sarniny oraz różnego rodzaju drobiu takiego jak kaczki, kuropatwy.

Dużą popularnością cieszy się również sztuka mięsa z Gdańska w cieście francuskim. Bitki wołowe obsmażane i duszone pod przykryciem z dodatkiem aromatycznych, leśnych grzybów, wina czerwonego i świeżych warzyw. Brzmi niezwykle aromatycznie, prawda?

Regionem niezwykle związanym z Gdańskiem jest oczywiście region kaszubski. Dokładnie tam, na Kaszubach, stworzono przepis na zupę czarninę, przygotowywaną z krwi gęsiej. Zapytany o nią rodowity Gdańszczan, z pewnością pogna wyobraźnią do swojego dzieciństwa i przypomni sobie jak babcia gotowała czarninę na rodzinne święta. Opinię na temat tejże zupy i smak, Kaszubi pozostawiają indywidualnie swoim Gościom bądź też mieszkańcom. To zdecydowanie przysmak dla najodważniejszych smakoszy.

Popularnym rodzajem pasty do chleba jest okrasa – czyli zmielone mięso gęsie wraz z tłuszczem, doprawiane aromatycznymi ziołami.

Kuchnia gdańska to jednak nie tylko wytrawne potrawy. Na wszystkich łasuchów czeka kilka słodkich niespodzianek! Kaszubskie gospodynie domowe, serwują wypieki takie jak ciasto marchewkowe, piaskową babkę oraz wspaniały gdański tort czekoladowy. Odwieczną tradycją jest także smażenie pączków oraz tzw. chrustu.

Będąc na wakacjach w Gdańsku koniecznie spróbujcie regionalnych specjałów – jeśli nie lubicie tłumów turystów i niekończących się kolejek oczekujących na zamówione dania, mamy dla Was rozwiązanie – wystarczy wynająć nocleg w hotelach takich jak: Focus Gdańsk *** czy też Focus Premium Gdańsk **** i nawet nie wychodząc z wygodnego hotelowego łóżka, spróbować regionalnych potraw! Szefowie kuchni tych dwóch obiektów co chwila zmieniają propozycje wkładek menu. Głównie opierają się na sezonowości produktów i oczywiście na regionalnych dostawcach, którzy codziennie dostarczają im świeżych składników do restauracyjnych dań.