BydgoskieMarki - katalog firm lokalnych

Lebelskie – smakuj życie!

czerwiec 28, 2021 dodane przez PrawdziwiePolskie

Lublin czerpie z dobrodziejstw dziedzictwa kulinarnego regionu, jego tradycji i wschodniej gościnności. Ważne miejsce w lubelskiej kuchni zajmują takie produkty jak: kasze, olej lniany czy rzepakowy, jabłka, maliny oraz ryby słodkowodne. Na talerzach króluje gęsina, kaczki oraz tradycyjne wypieki, takie jak cebularze czy sodziaki.

Miasto od lat wspiera wartościowe inicjatywy, wzmacniając wizerunek Lublina jako destynacji atrakcyjnej kulinarnie poprzez Program Kuchnia Inspiracji. Każda jego edycja ma na celu wyłonienie dziesięciu najlepszych lokali, które okrzyknięte „Miejscem Inspiracji”, w kolejnych dwóch latach będą promować dziedzictwo kulinarne Lublina i regionu. Walka o bycie w wybranej dziesiątce od lat jest zaciekła, a lubelscy restauratorzy i szefowie kuchni wspinają się na wyżyny swojej pomysłowości by czerpać w pełni z tych lokalnych skarbów natury, tworząc menu zgodnie z zasadą sezonowości i inspirując się bogactwem smaków pochodzącym z tradycyjnych przepisów.

Kultowe cebularze

Wracając jednak do pytania „czym smakuje Lublin?”- na pewno cebulą! Magiczna siła wynikająca z połączenia pszennego placka, cebuli i maku dla wielu jest nadal niezrozumiała, jednak ta niewielka przekąska, uwielbiana przez rzeszę fanów doczekała się swojego własnego Muzeum. Podczas interaktywnego pokazu z udziałem legendarnej Esterki oraz piekarza Franka przedstawiona jest geneza tego popularnego wypieku, który od setek lat znany jest ludności z terenu Lubelszczyzny oraz ich gości. Podczas wizyty dowiecie o historii Lublina, poznacie legendę i przepis na cebularze oraz odkryjecie właściwości jego składników. Warto wspomnieć, że ten lubelski przysmak można również spróbować w Hotelu Focus Premium Lublin, który serwuje cebularza podczas hotelowych śniadań – dzięki temu można spróbować specyficzną przekąskę bez potrzeby biegania po okolicznych sklepikach. W hotelowej restauracji spróbujecie też regionalnego piwa Nałęczowskie, które jest warzone w browarze Jagiełło.

Kuchnia Lubelszczyzny to również mocne akcenty kresowe, ormiańskie, rosyjskie i białoruskie. Można tu zjeść zarówno dania wykwintne, przyrządzane dawniej na dworach arystokratów, jak i te jadane pod wiejskimi strzechami. Produkty wysokiej jakości takie jak miody lipowe, rzepakowe, gryczane i malinowe, plantacje chmielu oraz malin, porzeczek i truskawek to wizytówka tego regionu. Najbardziej charakterystyczne dania przygotowywane są z mąki, kaszy gryczanej oraz jaglanej. Lubelszczyzna to kraina wszelkiego rodzaju pierogów: ruskich, z kaszą, z kapustą, owocami czy grzybami, a pierogi łączące ze sobą zaskakujące smaki kaszy gryczanej, sera i mięty kradną serca turystów.

Maślane koguty

Słynne na cały kraj są także wyroby piekarskie: Koguty Kazimierskie, wypiekane tylko w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą przez Piekarnię Sarzyński. Założona przez Mistrza Piekarskiego Cezarego Sarzyńskiego, jest kontynuacją stuletnich rodzinnych tradycji. Z wnętrza pięknej kamienicy przy ulicy Nadrzecznej, na odległość kilometra wydobywa się zapach świeżego, chrupiącego chleba, pysznych kulebiaków i sławnych na cały świat maślanych kogutów. Zmęczonych, zgłodniałych wędrowców przywita tu ciepła atmosfera, przytulne wnętrze i wybrane pieczywo w towarzystwie aromatycznej kawy lub herbaty.

Przekazywana z pokolenia na pokolenie miłość do wypieków skłoniła Igę Sarzyńską do stworzenia miejsca, w którym spełnia się słodkie marzenia. Tak, na solidnych fundamentach Piekarni Sarzyński, powstała Pracownia Artystyczna Sarzyński.

Tradycyjne dania kuchni lubelskiej nie należą do lekkich, a podróżując między restauracjami próżno szukać wytchnienia i lekkości żołądka. Weźmy chociażby lubelski forszmak, czyli zupę o zawiesistej konsystencji, która jest regionalną alternatywą dla dobrze znanej gulaszowej. Podawana w wydrążonym bochenku chleba to przysmak lubelaków. To ciekawe połączenie ogórków kiszonych, mięsa drobiowego, szynki, boczku wędzonego, zamieszane koncentratem pomidorowym zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w 2010 r.